Túrós-cappuccinós szelet
Hozzávalók 10 főre
Tésztához
• 20 dkg liszt
• 25 dkg kristálycukor
•1,5 dl olaj
• 1,5 dl tej
• 1 cs sütőpor
• 1 ek őrölt kávé
• 5 dkg cukrozatlan kakaópor (2 és fél ek)
• 4 tojás
Krémhez:
• 500 g túró
• 500 ml növényi tejszín
• 15 dkg porcukor
• 2 ek instant cappuccino por
• 1 kis pohár tejföl (kb. 2 dl)
• 1 tk kakaópor
kb. 5 dkg csokoládé a díszítéshez
Elkészítés
1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük, és félretesszük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a tejet és a sütőporral vegyített lisztet, majd a kakaóport és az őrölt kávét.
2. A masszába keverjük a felvert tojásfehérjét, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Félrerakjuk hűlni.
3. A tejszínt kemény habbá verjük. A túrót a porcukorral és tejföllel összekeverjük, majd a tejszínből úgy 6-8 púpos evőkanálnyit a túrós krémhez keverünk. Lényeg, hogy a felvert tejszín és a túrós krém kb. egyforma mennyiségű legyen.
4. A tejszínbe úgy 2 evőkanálnyi instant cappuccino port teszünk, és a színe miatt egy kevés kakaóport is adunk hozzá. Ha intenzívebb kávéízre vágyunk, egy teáskanálnyi őrölt kávét tehetünk ezek helyett a tejszínhabba.
5. A túrós krémet a kihűlt tésztalapra kenjük. A krém jól összeáll, nagyon könnyű vele dolgozni. A tetején elsimítjuk a cappuccinós habot, majd alaposan megszórjuk reszelt csokival.
6. Hűtőbe tesszük kicsit pihenni, hogy összeérjenek az ízek, bár olyan jó tartásúak a krémrétegek, hogy akár azonnal is fogyasztható, nem esik össze szeleteléskor. Jó étvágyat kívánok hozzá! :)
Mogyorós-kakaós szelet
Hozzávalók 4 főre
Tésztához:
Krémhez:
A tetejére:
Elkészítés
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két lapot sütünk sütőben.
2. A 6 tojássárgáját habosra keverjük a 25 dkg cukorral, és a 2 ek liszttel, hozzáadjuk a 3 dl tejet és sűrűre főzzük.
3. Habosra keverjük a margarint, majd a kihűlt főzött krémhez adjuk és beletesszük a mogyorót.
4. Két lap közé töltjük a krémet és a tetejét bevonjuk csokival.
5. Hűtőbe tesszük, és másnap szeleteljük.
sütési hőfok:
200°C
sütési mód:
alul-felül sütés
tepsi mérete:
35x30 cm
Fahéjas-mézes szelet
Hozzávalók 6 főre
A tésztához:
A krémhez:
A tetejére:
Elkészítés
1. A tésztához gőz felett megolvasztjuk a vajat, majd hozzákeverjük a mézet, a porcukrot, a tojást, a kakaót és a fahéjat. Ha szépen egyneművé vált, hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet is, és tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és kb. 1 órára hűtőbe tesszük.
2. A pudingport a tejjel megfőzzük, a vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a fahéjjal, majd a kettőt alaposan összedolgozzuk.
3. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kb. 26x30 cm-s lappá nyújtjuk, villával megszurkáljuk, és tepsi hátán megsütjük.
4. A lapokat megtöltjük a krémmel. A porcukrot és kakaóport kevés tejjel összefőzzük, és a sütemény tetejére kenjük.Másnap szeleteljük.