Narancsos kuglóf
Hozzávalók
25 dkg margarin
30 dkg liszt
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
4 egész tojás
csipet só
1-1 kávéskanál reszelt citrom és narancshéj
2 evőkanál citromlé
5 evőkanál narancslé
1 kk. sütőpor
Elkészítés
1. A margarin a csipet sóval és a kétféle cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, majd a reszelt citrom- és narancshéjat. Ezekkel is jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a frissen facsart citrom és narancslét, majd az előzőleg sütőporral vegyített lisztet is.
2. A masszát kuglófformába töltjük, majd előmelegített sütőben kb.40-45 percig sütjük.
3. Melegem kiborítjuk, majd ha kihűl porcukorral meghintjük.
Tipp: A tetejét citrom vagy narancslével elkevert porcukor mázzal is díszíthetjük.
Fekete erdei kuglóf
Hozzávalók
Tésztához:
20 dkg margarin
30 dkg cukor
5 tojás
40 dkg liszt
csipet só
1 csomag sütőpor
1 dl tej
Tölteni:
30 dkg kimagozott meggy
3 evőkanál cseresznyepálinka
10 dkg étcsoki
1 teáskanál kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
Mázhoz:
25 dkg porcukor
3 evőkanál cseresznyepálinka
1 teáskanál kakaópor
5 dkg étcsoki
5 dkg fehércsoki
Elkészítés
1. A puha margarint a cukorral és a sóval habosra keverjük, közben egyenként beledolgozva a tojásokat.
2. A lisztbe vegyítjük a sütőport, és a tejjel váltogatva a cukros masszához adjuk.
3. A tészta egyik felébe beleforgatjuk a pálinkával meglocsolt meggyet.
4. Vízfürdőn felolvasztjuk az étcsokit, majd a kakaóporral és a vaníliás cukorral együtt belekeverjük a tészta másik felébe.
5. A világos és a sötét tésztát kikent, kilisztezett kuglófformába rétegezzük, és villával márványosra keverjük. Előmelegített sütőben, 175°C-on kb. 80 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
6. A porcukrot elkeverjük a pálinkával és 2 evőkanál vízzel. Feléhez hozzáadjuk a kakaóport. A kapott barna és fehér mázat a kihűlt süteményre csurgatjuk.
7. A csokikból forgácsokat faragunk, és megszórjuk vele a kuglóf tetejét.