Csokis-meggyes muffin
Hozzávalók
25 dkg liszt
2 és fél teáskanál sütőpor
fél teáskanálszódabikarbóna
20 dkg magozottmeggybefőtt
3 evőkanál kakaópor
4 evőkanál csokidara
2 tojás
12 dkg cukor
12,5 dkg margarin
2,2 dl natúr joghurt
Díszítéshez:
10 dkg kristálycukor
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál tej
5 dkg vaj
tejszínhab
12 db meggy
Elkészítés
1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a puha margarint és a joghurtot.
2. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóporralés a csokidarával elvegyítjük. Összekeverjük a tojásos masszával, végül hozzáadjuk a lecsöpögtetett, apróra vágott meggyet is.
3. A muffinsütőt papírformával kibéleljük, formákat ¾ részig megtöltjük a tésztával. Előmelegített sütőben, közepes lángnál kb. 20 percig sütjük.
4. A mázhoz a tejben felfőzzük a cukrot és a kakaóport, a tűzről levéve belekeverjük a vajat. A kihűlt muffinokat megkenjük a mázzal, majd dermedni hagyjuk.
5. A sütemények tetejére tejszínhabot teszünk, melynek közepét egy-egy szem meggybefőttel díszítjük.
Csokis-almás muffin
Hozzávalók
30 dkg liszt
15 dkg vaj
2 kiskanál sütőpor
csipet só
1 evőkanál rum
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg cukor
8 dkg étcsokoládé
20 dkg alma (megpucolva, apróra kockázva)
Elkészítés
1. A tojást és a cukrokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, a rumot és a sót.
2. A sütőport a lisztbe szitáljuk, és az előzőekhez keverjük.
3. A kockázott almát is belekeverjük a tésztába, majd az étcsokoládét is ráreszeljük.
4. A muffin sütő mélyedéseit kivajazzuk, vagy papírkosárkákkal béleljük ki, és minden egyes mélyedést 3/4ed részig megtöltünk a tésztával.
5. Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 20 percig sütjük. A formában hagyjuk hűlni 10 percig, majd rácsra rakva megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.