Baileys-csokoládétorta
Hozzávalók
Csokis piskótához:
150 g jó minőségű étcsokoládé
150 g búza finomliszt
130 g vaj
125 g cukor
6 db tojássárgája
6 db tojásfehérje
1 tk sütőpor
1 csipet só
Krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone krém
10 dkg étcsoki
5 dkg vaj
2 ek Baileys likőr
10 dkg cukor
2 dl habtejszín
Elkészítés
1. A csokoládét darabokratördelem és a vajjal együttvízfürdő felett egy kis lábasbanfelolvasztom. A tojássárgákategy nagy tálban habosrakeverem a cukorral, atojásfehérjét egy másikedényben kemény habbáverem.
2. A sütőporos, sós lisztet hozzákeverem a tojásmasszához, majd az olvasztott csokoládét és a tojáshabot is hozzákeverem. Egy kerek, kapcsos tortaformát kivajazok, megszórom zsemlemorzsával, majd belesimítom a tésztát és 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütöm (tűpróbával ellenőrzöm).Ezután még 15 percig csukott ajtóval a sütőben hagyom, majd kiveszem és keresztben félbevágva hagyom teljesen kihűlni.
3. A krémhez a csokit nagyobb darabokra tördelem, és a cukorral és a vajjal együtt gőzfürdő felett megolvasztom. Hozzákeverem a likőrt is. A tejszínt kemény habbá verem, majd kézi robotgéppel összedolgozom a mascarpone krémmel, végül belecsurgatom a csokis masszát, és az egészet jó alaposan összekeverem. A kihűlt tésztát megkenem a csoki-likőrös krémmel, és ezzel vonom be a torta tetejét is, majd dekor cukorral díszítem. Tálalás előtt legalább 1 órát hideg helyre teszem.
Epres rizstorta
Hozzávalók
Piskótához:
2 tojás10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
Töltelékhez:
16 dkg kerek szemű rizs
10 dkg cukor
7,5 dl tej
1 vaníliarúd
1 teáskanálnyi vaj
reszelt citromhéj
4 dl tejszín
1 tasak zselatin
Díszíteni:
30 dkg eper
1 tasak tortabevonó zselé
Elkészítés
1. A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A tojássárgáját, 3 evőkanál meleg vizet, és a kétféle cukrot habosra keverem. Hozzáadom a sütőporral és a keményítővel vegyített lisztet, majd a tojáshabot is beleforgatom.
2. A tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöm, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Ha elkészült, hagyom teljesen kihűlni.
3. A töltelékhez felforralom a tejet a cukorral, a vajjal, a citromhéjjal és a vaníliarúddal. Közben a rizst puhára főzöm enyhén sós vízben, majd a tejhez adom, és folyamatos kevergetés közben ragacsos masszává főzöm.
4. A vaníliarudat eltávolítom belőle, majd félreteszem hűlni. A zselatint 0,5 dl hideg vízzel elkeverve hagyom puhulni, majd alacsony hőfokon felolvasztom. Rövid ideig állni hagyom, majd kanalanként a kihűlt rizses masszához adagolom.
5. A kemény habbá vert tejszínt is beleforgatom a töltelékbe, végül az egészet a piskótára simítom, és letakarva néhány órára hűtőszekrénybe helyezem dermedni.
6. A torta tetejét eperszeletekkel díszítem, végül a tortabevonó zselét középről indulva óvatosan rácsurgatom a tetejére. Ismét hűtőbe teszem, amíg a zselé megdermed.
Francia narancstorta
Hozzávalók
A tésztához:
15 dkg liszt
8 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás
késhegynyi só
A krémhez:
7 dkg marcipán
1 tojásfehérje
2 cl Amaretto likőr
4 dkg porcukor
4 g zselatin
2dl tej
½ rúd vanília
A töltelékhez:
1 kg narancs
12 dkg cukor
1,2 l víz
Elkészítés
1. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleteszzük a hideg vajat és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját, kézzel gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk a morzsákat. Fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük legalább egy órát.
2. Enyhén lisztezett deszkán 3 mm vastag kerek lapra nyújtjuk, és kikent gyümölcstorta formába tesszük. A forma oldalára nyomkodjuk a tésztát, a túllógó tésztát levágjuk, a tetejét villával sűrűn megszurkáljuk.
3. Sütőpapírt teszünk a tetejére, jól megszórjuk szárazbabbal. Előmelegített sütőben, 200 fokon 10 percig sütjük. A sütőpapírral együtt kivesszük a babot, majd újabb 15 percig sütjük tovább.
4. A krémhez a feldarabolt marcipánmasszát a tojásfehérjével, a porcukorral és az Amarettóval simára keverjük. A tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliával. A tojások sárgáját az étkezési keményítővel és 1-2 evőkanál forró tejjel simára dolgozzuk, majd a forró tejhez adjuk. Folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük.
5. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a zselatint, és addig keverjük, amíg elolvad benne.
6. Lehűtjük, beledolgozzuk a marcipános masszát is, és megtöltjük vele a tortalapot.
7. A narancsokat meghámozzuk, kesernyés fehér hártyájukat leszedjük. Recés pengéjű késsel vékony karikákra vágjuk. A vizet a cukorral felforraljuk, óvatosan, kissé egymásra csúsztatva beletesszük a narancsszeleteket. Azonnal levesszük a tűzről, lefedjük, és a szirupban hagyjuk kihűlni a narancsszeleteket.
8. A teljesen kihűlt gyümölcsszeleteket kivesszük a léből, és kissé egymásra csúsztatva körkörösen kirakjuk velük a torta tetejét.